המעבר מחיפוש לשיחה שינתה את כללי המשחק וגם את כללי הפרסום. התשובות הופכות מרשימת תוצאות לשיחה, והשאלה היא לא רק מה המשתמש יקבל, אלא גם מי יממן את זה. על רקע התחלת הניסוי של שילוב פרסומות ב-ChatGPT, בדקנו מה הגישות של מודלי השיחה הפופולאריים בנושא – Gemini, Claude, Perplexity ו-Grok.
כפי שעדכנו לפני מספר ימים, OpenAI החלה בפיילוט במסגרתו היא משלבת פרסומות ב-ChatGPT בארה"ב , למשתמשים בתוכניות Free ו-Go. ב-OpenAI טוענים שהפרסומות יסייעו בהמשך השקעה בפיתוח המוצר ומבטיחים שהם בוחנים שילוב פרסומות באופן כזה שלא ישנה את החוויה הבסיסית. הפרסומות יופיעו מתחת לתשובות, יסומנו בצורה ברורה כממומנות, ויותאמו להקשר השיחה מבלי להשפיע על התוכן עצמו. עוד מבטיחה OpenAI שתוכן השיחות של המשתמשים לא משותפות עם המפרסמים, והמידע שמועבר הוא רק נתוני ביצועים.
מאחורי ההסברים הללו מסתתרת מציאות כלכלית קשה. OpenAI מתבססת בעיקר על משתמשים חינמיים. מתום מאות מליוני משתמשים, הננתונים מצבעים על כ-10 מליון משתמשים בלבד במנוי ה-ChatGPT Plus (מנוי ב-20$ לחודש) וכ-3.5 מליון מנויים עסקיים (Enterprise,Tea, edu. כלומר מתוך מאות מליוני משתמשים, אחוז קטן בלבד תורם להכנסות (מדברים על פחות מ-5% בתוכניות הפרימיום השונות).
מצד שני, העלויות של OpenAI גבוהות. מענה על שאילתות יכול לעלות מסנטים בודדים, אבל עם כמות של מיליארדי פרומטים, העלויות תופחות במהירות. בפרסום בטוויטר סם אלטמן העיד שאפילו ממנויים של תכנית ה-Pro בתשלום של 200 דולר בחודש, החברה מפסידה בשל שימוש גבוה בלמעלה מפי 22 ממשתמשים רגילים. הפרסומות, אם כך, אמורות לכסות חלק מהעלויות.
איך מתנהגים מודלי השיחה האחרים?
העמדה של גוגל (Gemini)
כרגע בגוגל טוענים שאין להם שום כוונה לשילוב פרסומות ב-Gemini בתקופה הקרובה. דמיס חסאביס, מנכ"ל דיפמיינד (DeepMind), חברת הבת של גוגל (Google) שאחראית על הפיתוח של Gemini טען בראיון שערך לאחרונה, כי הצגת המודעות מגיעה בשלב מוקדם מדי. מצד שני גוגל אולי לא לוקחת את הפרסומות לתוך Gemini, אבל היא מעמיקה את השימוש ב-AI ב-search עם רכיב ה-AIO ועם ה-AI Mode, וזה שלעצמו גורם לגולשים להעמיק את החיפוש בתוצאות החיפוש ועשוי ליצור הזדמנויות פרסומיות ארוכות יותר. יתרה מכך היא משלבת פרסומות מעל ומתחת ואף בתוך ה-AIO.
Claude תופס את העמדה נגד שילוב פרסומות ב-AI
Anthropic כפי שכבר כתבנו, התחייבה להישאר ללא פרסומות, בטענה שזה סותר את מטרתה להיות עוזר אמיתי, ואף הרחיקה לכת עד לקמפיין בסופרבול נגד שילוב פרסומות ב-AI. לטענת החברה, יש לכל דבר יש את הזמן והמקום המתאימים לו. פרסומות במודלי השיחה הם לא ביטוי לכך. היות שבחברה מבססים את המודל העסקי על הכנסות מדמי מנוי, ותכנית צרה מאד למנויים ללא תשלום, הם כנראה יוכלו להיצמד לאסטרטגיה זו.
שילוב פרסומות ב-Grock
ב- Grok הכריזו באוגוסט 2025 שהם לא שוללים שילוב פרסומות בתשובות, כדי לממן תשתיות. לטענת אילון מאסק, הפרסומות אמורות להיות משולבות בצורה טבעית ורלוונטית, כלומר שהפרסומת תציע מוצר או שירות מתארים כחלק מהתשובה, וזה בדיוק נשמע כמו התסריטים בסרטונים של Antropic. לצד זאת בינואר האחרון הציגה החברה תכנית עסקית והדגישה שלא תעשה שימוש בנתונים אישיים, ונראה שנכון לעכשיו טרם החלה ליישם את שילוב הפרסומות במודל השיחה שלהם.
פרסומות ב-Perplexity
ב-Perplexity החילו בניסוי לשילוב פרסומות כבר בנובמבר 2024, על בסיס שאלות follow up ממומנות. אבל באוקטובר 2025 השהו קבלת מפרסמים חדשים כדי להעריך מחדש את הנושא. אחץ הבעיות שעלו בפעילות הזו נגע לקושי בקבלת מדדים בסיסיים מספיקים כדי להצדיק את ההשקעה מצד המפרסמים.
פרסומות ב-AI – השורה התחתונה
העלויות הגבוהות של ה-AI דוחפות את החברות השונות למודלים עסקיים מגוונים. כל שחקן בוחר אסטרטגיה אחרת: גוגל כרגע נמנעת מפרסומות בתוך Gemini, אבל כן מרחיבה הזדמנויות פרסום דרך שכבות ה-AI בחיפוש עצמו, Anthropic בונה את המודל שלה סביב מנויים ומתייצבת אידאולוגית נגד פרסום, ואילו Grok, Chat GPT ו-Perplexity נמצאים בשלב זה או אחר בשילוב הפרסומות בתוך הצ'אט. השורה התחתונה היא שלא יהיה מנוס משילוב פרסומות ב-Ai, השאלה הגדולה היא האם תמצא הדרך לשלב מוניטיזציה אפקטיבית עבור המפרסמים ועבור חברות הצ'אטים, מבלי להפר את אמון המשתמשים , הפרטיות והשקיפות.
