זמן קריאה: 3 דקות

בסדרה של שני פוסטים אשר פורסמו היום בבלוג מנהלי האתרים של גוגל, הם הציגו שתי דרכים חדשות ומעניינות להתמודדות עם החלוקה של תוכן לדפי דפדוף (Pagination). בהיבט SEO, אין ספק כי אחת הבעיות המהותיות שפוגעת ברבים מהאתרים, קשורה להטמעה לא נכונה של דפי דפדוף באתר (וכתוצאה מכך, אינדוקס לא אופטימאלי של הדפים). הפתרונות שגוגל מציעים מיועדים לא רק לעוסקים בתחום קידום אתרים, אלא גם באופן כללי, לבעלי אתרים ומעצבי אתרים.

View-all in search results

כבר שנים שאנשי UX מדברים על כך שלמשתמש הממוצע קל יותר לגלול בעמוד תוכן אחד ארוך, מאשר לדפדף בין מספר עמודים המחלקים את התוכן וקוטעים את רצף החשיפה. גם כאשר אנחנו ניתחנו באמצעות ClickTale את התנהגות הגולשים באתרים של כמה מלקוחותינו, ראינו שבאופן יחסי, מעט מאוד מהגולשים נעזרים בקישורי הדפדוף שבאתר. זו קביעה שנכונה כמובן רק לחלק מהאתרים, אך גוגל מאשרים שבבדיקות שהם ערכו, נראה שמשתמשים רבים מעדיפים עמוד מידע אחד ואורך, עם אפשרות לגלילה נוחה בעמוד, מאשר מספר עמודי דפדוף, אשר כל אחד מהם מכיל רק חלק יחסי מהמידע.

על מנת להתמודד עם הבעיה, בעלי אתרים יכולים להציע גרסה חלופית של דפי הדפדוף, באמצעות עמוד תוכן מרכזי, אשר מכיל את כל המידע בכתובת URL אחת. האתר יכול להציע גרסה חלופית זו, לגולשים אשר אינם מעוניינים בחלוקה של המידע לדפים נפרדים. שיטה זו מתאימה, בתנאי שזמן הטעינה של הדף המאוחד לא יהיה גבוה (כי אז חווית הגלישה תפגע).

בגוגל מציינים כי הם יעדיפו להציג בתוצאות החיפוש את הגרסה המאוחדת של התוכן, במקום החלוקה לדפים השונים. במידה והאתר שלכם אכן מציע גרסה זו, גוגל ינסו לזהות את כתובת ה-URL של העמוד באופן אוטומאטי. כיצד תעזרו להם לעשות זאת? מאחר ותוכנו של כל אחד מדפי הדפדוף, נמצא גם בעמוד הראשי, ניתן להיעזר בתג ה-Canonical, ולעדכנו בכל דפי הדפדוף עם הפניה לכתובת ה-URL של העמוד המרכזי. לדוגמא, אם כתובתו של העמוד המרכזי היא: view-all.html, תג ה-Canonical של העמודים page1.html, page2.html יפנה לכתובת זו: view-all.html.

Pagination with rel="next" and rel="prev"

במידה והחלוקה של כל התוכן לעמוד ראשי אחד, אינה מתאימה לאופי האתר שלכם, או שאינה מתאימה מסיבות טכניות (כמו זמן טעינה גבוה), תוכלו להישאר עם האפשרות הקלאסית של הדפדוף. אם זה אכן המצב, כדאי להשתמש ברכיבי ה-HTML rel="next", rel="prev", על מנת להגדיר בצורה מפורשת יותר, את היחסים בין סדרת עמודי הדפדוף. בצורה כזו:

  • גוגל יתייחסו אל הקישורים שמופיעים בעמודי הדפדוף בצורה מאוחדת, ללא הצורך בתג Canonical ("Consolidate Indexing").
  • הם ידעו לנתב את הגולשים לעמוד עם התוכן המתאים ביותר (ולא בהכרח לעמוד הראשון של הדפדוף, אשר בדרך כלל הוא העמוד החזק ביותר המדורג בתוצאות החיפוש האורגניות).

דגשים לשימוש ברכיבים rel="next" and rel="prev":

  • העמוד הראשון בסדרת דפי הדפדוף, יכיל רק rel="next", ללא rel="prev".
  • דפי דפדוף מהעמוד השני ועד העמוד לפני האחרון, יכילו את שני הרכיבים.
  • העמוד האחרון בסדרת דפי הדפדוף, יכיל רק rel="prev", ללא rel="next".
  • ניתן להשתמש בכתובות היחסיות או האבסולוטיות בערך של הרכיבים.
  • את הרכיבים יש למקם בחלק ה-head של הדף, ולא ב-body.
  • ניתן גם להשתמש בחלופה rel="previous" במקום rel="prev".
  • אין מניעה להשתמש ברכיבים אילו בנוסף לתג Canonical. לדוגמא, ניתן להשתמש בתג ה-Canonical על מנת להצביע על כתובתו התקינה של העמוד הנוכחי, בצירוף הרכיבים rel="next" ו-rel="prev", על מנת להצביע על דפי הדפדוף, בהתאם לסעיף מספר 2.
  • השימוש ברכיבים הללו הוא בגדר המלצה לגוגל בלבד.
  • במידה והרכיבים לא הוטמעו בצורה תקינה בקוד האתר, האלגוריתם של גוגל ינסה לפענח בצורה עצמאית את המבנה הנכון של הדפים.